De Koppelpoort van Amersfoort gefotografeerd tijdens het ochtendgloren. Een combinatie van kunstlicht en zonlicht, in de ochtend aan de blauwe kant.
Een spannende foto maak je door oog te hebben voor compositie, bijvoorbeeld door een hoog standpunt in te nemen vanaf een brug of viaduct, of in dit geval vanaf de hoogste verdieping van een hotel. In de nacht maak je veel foto's met donkere gedeelten. Soms moet je een belichtingsscorrectie toepassen.
Deze mooie foto van Angela Hoenderboom is gemaakt tijdens een nacht in Amsterdam. Een foto waarbij ze een compositie heeft gemaakt met perspectief.
Omdat je met lange sluitertijden gaat werken is een statief noodzakelijk. Colinda Jansen heeft deze foto gemaakt vanaf een viaduct in de buurt van Harderwijk tijdens de schemering en nacht.
Margriet Hilz heeft deze mooie foto gemaakt tijdens de basiscursus fotografie. Om dit effect te krijgen gebruik je soms een sluitertijd van een halve minuut.
Je leert tijdens de wandeling om manueel de camera in stellen. Zo kun je werken met slechte lichtomstandigheden en extreem lange sluitertijden gebruiken voor mooie effecten. Roos Frijling maakte deze foto van haar moeder. Haar moeder zwaaide met een fietslampje, terwijl de bus achter haar passeerde. Een grappige foto !
Omdat je met lange sluitertijden gaat werken is een statief noodzakelijk.
Cultuurkust neemt u mee in het groene leven van kunst. Tijdens deze workshops nemen we u mee om levende planten in een nieuw perspectief te zien. De cursus is voor jong en oud vanaf 10 jaar en zeer geschikt voor ouders, opa’s en oma’s met of zonder (klein) kinderen, gezinnen enz. U leert hoe u planten kunt fotograferen, tekenen/schetsen en hoe u verf uit planten kan halen waarmee u uw eigen kunstwerk kan maken.
Workshop 1: Planten observeren en fotograferen. (camera of mobiele telefoon/tablet)
Er wordt verzameld bij het Klooster in Harderwijk (Klooster 4) waar je om 15.15 uur wordt verwelkomd met een drankje en een groene snack. Vervolgens gaan we om 15.30 als groep wandelen naar de tuin van Cultuurkust (5 minuten) waar een professionele docent je gaat helpen bij het observeren en fotograferen van de op dat moment aanwezige planten. De docent helpt je details te ontdekken om deze vervolgens op de gevoelige plaat vast te leggen. Na de workshop en het fotograferen lopen we rond 17.00 uur weer terug naar het Klooster waar je met je collega deelnemers en de docent de foto’s kunt delen en eventueel bespreken. Rond 17.30 uur wordt er een ‘’groene’’ kleine maaltijd aangeboden die voornamelijk zal bestaan uit producten van de tuin waarin je hebt gefotografeerd. Naast het observeren leer je dus ook de (nieuwe?) smaken herkennen. Om 18.00 uur is de mogelijkheid nog even na te kletsen en te bespreken waarna rond 18.30 uur de workshop ten einde komt.
Docent is Cornelia Nauta. Maaltijd en drankjes worden verzorgd door Cultuurkust en zijn bij de prijs inbegrepen
Kasteel Essenburgh in Hierden
Een mooie tegenlichtfoto van Colinda Jansen
Margaret Bourke-White
Germaine Krull
Ilse Bing
Frances Benjamin Johnson
Kate Matthews
Eva Besnyö
Ilse Bing
Emmy Andriesse
Eugène Adget
Florence Henri
Marianne Dommisse
Prince Lobkowitz
La comtesse de Castiglione
Een foto van La comtesse de Castiglione.
Nadar
Martien Coppens
Man Ray
Gertrud Arndt
Wanda Wultz
Florence Chevallier
Marlo Broekmans
Francesca Woodman
Francesca Woodman "It must be time for lunch now"
Toto Frima
Cornelia Nauta
Claude Cahun
Cindy Sherman
Risk Hazekamp
Tjarda Sixma
Teun Hocks
Paul de Nooyer
Boudewijn Payens
Michel Szulc Krzyzanowski
David Hockney
Gerard Fieret
Nan Goldin
Paul Huf
Martin Parr
Annie Leibovitz
Margriet Smulders
Katharina Sieverding
Krystina Ziach
Lydia Schouten
Moniek Toebosch
Wanda Michalak
Goed fotograferen leer je door veel te doen. Voor sommigen is het na het volgen van een basiscursus is nog steeds lastig te werken met de belichtingsdriehoek.
Wanneer moet je wat instellen ? Elke situatie vereist weer een andere instelling en vaak heeft dat te maken met wat voor foto je voor ogen hebt.
Ik geef in elke les uitleg welke instellingen of welk standpunt je zou kunnen innemen voor het maken van een goede foto. De locaties zijn afwisselend. We fotograferen zowel in de natuur als in een stedelijk landschap, bijvoorbeeld een terrein met industrieel erfgoed of een wijk met architectonische hoogstandjes. Na afloop heb je een aantal zeer gevarieerde foto’s gemaakt en kent de techniek van de camera geen geheimen meer voor je.
De cursus is geschikt voor diegenen die wat meer ervaring wil opdoen bijvoorbeeld in het gebruik van meerdere lenzen of filters. of juist als je zonder het lezen van de gebruiksaanwijzing toch de basistechnieken van de camera wil ontdekken.
Je kunt namelijk ook met mij op stap gaan om op deze manier snel de basisinstellingen van je camera te leren kennen. Eerst leer je de halfautomatische standen om te zien wat de camera doet, daarna leer je ook de M stand onder de knie te krijgen.
Het lesgeld is € 25 per workshop per persoon.
Heb je interesse ? Stuur een mail cornelianauta@online.nl
Het is leuk om met een groepje te wandelen en foto's te maken. Foto Didi van Slochteren.
Door een halfgradueel grijsfilter te gebruken kun je het contrast tussen de lucht met wolken en het landschap verkleinen.
Door een halfgradueel grijsfilter te gebruken kun je het contrast tussen de lucht met wolken en het landschap verkleinen.
Je kunt de regel van drie toepassen voor een goede compositie.
Perspectief in een foto levert een goede compositie op.
Een foto in vogelvluchtperspectief.