Nauta Header Fotografie Cursus page

In de basiscursus fotografie leer je de technieken van je camera te ontdekken.

Basiscursus fotografie groepje techniek camera Amersfoort Soest

Je leert in de basiscursus fotografie ook van elkaar. Bovendien is het gezellig om met een groepje foto's te maken.

Geen zin om de gebruiksaanwijzing van je camera door te worstelen ? Of ben je iemand die leert door te doen ? Je hebt een camera gekocht omdat je betere vakantiefoto's wilt maken, maar als je op pad gaat dan neem je toch eerder je mobieltje mee, want veel lichter en gemakkelijker. Ondertussen ligt je dure camera op de plank. Herkenbaar ? Dan is de basiscursus fotografie een cursus voor jou.

In deze cursus leer je om het licht te meten met je camera en te werken met behulp van de belichtingsdriehoek: diafragma, sluitertijd en ISO. Je krijgt meer inzicht in compositie, kleurgebruik en fotograferen in slechte lichtomstandigheden. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten leer je welke technieken je kunt gebruiken en hoe je camera werkt. Zo maak je je foto’s sprekender! Tijdens de les wordt er veel geoefend. Voor deze cursus heb je een camera nodig die handmatig is in te stellen.

Basiscursus Fotografie Cornelia Nauta HarderwijkIn de basiscursus leer je meer over vlakverdeling en compositie.

Voor wie ?

Als je een fototoestel aanschaft dan is het vaak een hele toer om zelf de gebruiksaanwijzing door te nemen en er achter te komen wat een camera kan of niet kan. Meestal gebruik je de automaatfunctie, dat wil zeggen dat je niets instelt, maar de camera alles zelf laat bepalen. Eigenlijk is dat jammer, vooral als je een digitale spiegelreflexcamera hebt. De lessen zijn bedoelt voor degenen die handmatig (dat wil zeggen met de functie M ) de camera kunnen en willen bedienen om diafragma en sluitertijd in te stellen, en nieuwsgierig zijn naar de verschillende creatieve mogelijkheden van de camera.

Als je eenmaal goed de basistechnieken onder de knie hebt, dan maak je een keuze. Wil ik verder gaan en een eigen stijl ontwikkelen ? Wil ik een onderwerp uitdiepen ? Je kunt dan kiezen voor een Vervolgcursus of een korte cursus met een specialisatie bijvoorbeeld portret of creatieve fotografie. De opdrachten zijn dan nog meer toegespitst op wat je als fotograaf wilt leren, welke ambitie je hebt, welk traject je wilt ondernemen. 

Hoe zitten de lessen in elkaar ?

In elke les wordt een onderwerp en een opdracht uitgelegd, daarna ga je ter plekke oefenen, waarna je de opdracht thuis maakt als huiswerk. De opdracht wordt elke keer in de daarna volgende les besproken, zodat je erachter komt wat er goed of minder goed is aan de foto of hoe het nog beter kan. Het kijken en bespreken van de foto's is essentieel, omdat je daardoor ook leert een foto te “lezen”, te analyseren. Immers, hoe een fotograaf kijkt bepaalt ook de kwaliteit van een foto. Tijdens de lessen is er tijd voor eigen inbreng, b.v. het bekijken van je vakantiefoto's, of het bespreken van een opvallende nieuwsfoto uit de krant.

Wie is Cornelia Nauta ?

Als docent fotografie ben ik verbonden aan Kunstenhuis IDEA in Soest, Cultuurkust in Harderwijk en Kunstcollage in Hoevelaken.  Daarnaast geef ik ook cursussen, workshops en privéles in mijn studio. Mijn specialisatie is geënsceneerde fotografie en (zelf )portret. 

Als kunstenaar gebruik ik fotografie om mijn ideeën te verbeelden. Ik werk een aantal jaren aan bepaalde thema’s, vaak geïnspireerd door geschiedenis, literatuur en Frankrijk. In mijn geënsceneerde zelfportretten speel ik een rol als een actrice. De fotoseries laat ik regelmatig zien tijdens exposities.

 Druppel sluitertijd opdracht cursus fotografie basis kunst lichtEen korte sluitertijd om de beweging van de druppel vast te leggen. Foto  Carola Lensink.

Wat leer je in de basiscursus fotografie ?

Algemene werking van een camera.
Hoe meet ik het licht ?
De verschillende lichtmeetfunctie’s van de camera, bv spotmeting.
Hoe en wanneer stel ik het diafragma in ?
Hoe en wanneer stel ik de sluitertijd in ?
Hoe en wanneer gebruik ik de gevoeligheid ISO van een camera ?
Wat voor informatie staat er op de lens (of objectief)
Hoe kan ik de programmafunctie’s nuttig gebruiken ?
Wat is een goede compositie ?
Kleurgebruik en de witbalans.
De autofocus en andere scherpstelfunctie’s van de camera.
Lijnen, structuur, kleur en andere vormgevingselementen van een compositie.
Fotograferen in slechte of moeilijke lichtomstandigheden bv tegenlicht.
Belichtingscorrectie’s toepassen.

De basiscursus fotografie duurt acht weken en start meestal begin oktober en begin februari.

Je kunt de cursus volgen in

Cultuurkust Harderwijk 

Kunstenhuis IDEA Soest 

Kunstcentrum Collage Hoevelaken

IN MIJN ATELIER in Amersfoort

 

 

 Spiegelingen maken een foto interessant. In de foto zie je een vlakverdeling van donkere en lichte delen.

 

Basiscursus fotografie Amersfoort natuur molen Kinderdijk

Je kunt een rechthoekige foto ook afsnijden tot een vierkante foto voor een betere compositie.

 

Basiscursus fotografie techniek diafragma flamingo Soest Amersfoort dierentuin

Door het gebruik van een lage diafragmawaarde wordt de achtergrond onscherp.

 Basiscursus fotografie Harderwijk Soest Amersfoort Hoevelaken schemering nacht

Deze foto is gemaakt door Geert Hoelen. In de basiscursus fotografie leer je werken met lange sluitertijden en een statief.

 

 Basiscursus fotografie

Analoge of digitale camera's, de basistechnieken en de algemene werking van een camera blijft globaal hetzelfde.

 

Deze website gebruikt cookies, maar dan alleen voor Google analytics. Er worden geen persoonlijke gegevens bewaard.